
ARLINGTON COUNTY, VIRGINIA 
 

 

County Manager:  _____________ 

County Board Agenda Item 
Meeting of June 13, 2009  

 
 
 
DATE:  June 3, 2009 
 
SUBJECT:  Request to Advertise public hearings on a proposed Zoning Ordinance amendment 
to Section 3. “S-3A” Special Districts to permit child care and other programs licensed pursuant 
to Chapter 52 of the County Code as a Special Exception use. 
 
C.M. RECOMMENDATION: 
  

Adopt the attached resolution to advertise public hearings by the Planning Commission on 
June 29, 2009, and the County Board on July 11, 2009, on the attached ordinance to 
amend, reenact, and recodify the provisions in Section 3 of the Arlington County Zoning 
Ordinance to permit child care as a Special Exception use. 

 
ISSUES:  This is a request for authorization by the County Board to advertise an amendment to 
the Zoning Ordinance to permit child care as a Special Exception use in “S-3A” zoning districts. 
No issues have been identified. 
 
SUMMARY:  This is a request to advertise a proposed amendment that would allow child care 
and other uses licensed pursuant to Chapter 52 of the County Code, as special exception uses in 
“S-3A” Special Districts.  Child care uses are compatible with public and private education uses 
already permitted in “S-3A” Districts.   
 
BACKGROUND:  Recently, a child care center seeking to temporarily relocate to the vacant 
Wilson School site has run into difficulty because that site is located in an “S-3A” Zoning 
District.  The “S-3A” District permits school uses and uses of an educational nature, but does not 
allow child care as a primary use.  In order to consider this issue, staff was prompted to examine 
 the impact of allowing child care and other uses licensed pursuant to Chapter 52 of the 
Arlington County Code in “S-3A” Districts.   
 
DISCUSSION:  The proposed amendment would allow child care and other uses licensed 
pursuant to Chapter 52 of the County Code, in “S-3A” Districts, subject to securing a Use 
Permit.  Chapter 52 of the County Code provides for licensing and regulation of child care 
centers, preschools, nursery schools, parent’s day-out programs, and cooperative playgroup 
programs.  “S-3A” Districts do not currently allow child care under most circumstances.  Those 
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programs that have been permitted under existing provisions, described below, would not be 
impacted by the proposed amendment, as all of the established programs in “S-3A” are already 
subject to Use Permits.  
 
Staff research identified nine programs that have been permitted through Special Exception Use 
Permits within “S-3A” Districts.  Although not all of the existing Use Permits identify the 
provision under which the programs were permitted, all of the established programs include 
Head Start programs.  Head Start programs are educational in nature, and therefore can be 
permitted as secondary uses under subsection 3.A.9, which allows secondary use of schools, 
churches, and public buildings and properties, including daily or hourly rental, for uses of a 
cultural, educational, recreational or public service nature.  Schools and colleges and other 
public and private educational institutions are also permitted in “S-3A” Districts under 
subsection 3.A.10.c, subject to securing a Use Permit.  However, child care is a defined use in 
the Zoning Ordinance, and as a primary use (i.e. in a vacant building), does not fall under either 
of these provisions.   
 
A child care center is defined by the Arlington County Zoning Ordinance as “[a]ny facility 
operated for the purpose of providing care, protection, and guidance to a group of children 
separated from their parents or guardians during only part of the twenty-four (24) hour day, and 
that complies with the requirements of Chapter 52 of the Arlington County Code.  Every child 
care center shall have a use permit as required in Section 5 of the Arlington County Zoning 
Ordinance.”  Child care uses would be compatible with public and private education uses already 
permitted on public properties.  Furthermore, schools and other buildings on properties that are 
publicly-owned, or planned for public use, may experience periods of vacancy due to fluctuation 
in school enrollment, shifting of school district boundaries, or other financial decisions 
impacting public services.  The use of such vacant buildings for child care uses during extended 
periods of vacancy (where the primary use is no longer operating in the facility) could provide a 
beneficial use of vacant buildings as well as provide additional locations for child care in the 
County.  If appropriate, the term of use for child care in a vacant building could be limited 
through Use Permit conditions that are coordinated with long-term plans and needs for the 
building in question.  The proposed amendment would not limit child care uses to existing 
buildings.   
 
Recent research performed by Arlington Economic Development (AED) showed that all of the 
full-time, licensed child care centers in Arlington’s commercial corridors are currently fully 
enrolled to capacity of existing staffing, and/or have waiting lists.  In addition, suitable spaces 
for child care with access to required outdoor space are limited within the County.  The addition 
of child care as a permitted use in “S-3A” Districts would supplement the pool of available 
locations.    
 
Community Process:   The proposed amendment was discussed at the Zoning Committee of the 
Planning Commission (ZOCO) meeting on May 12, 2009.  No issues or objections were raised.  
However, ZOCO asked for clarification on impacts to existing programs as well as specific uses 
that would be permitted.  The above discussion addresses these questions.   
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CONCLUSION:  Staff recommends that the County Board adopt the attached resolution to 
authorize advertisement of public hearings by the Planning Commission on June 29, 2009, and 
the County Board on July 11, 2009, on Zoning Ordinance amendments to Section 3 of the 
Arlington County Zoning Ordinance to permit child care as a Special Exception use. 
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RESOLUTION TO AUTHORIZE THE ADVERTISEMENT OF PUBLIC HEARINGS 
TO CONSIDER THE PROPOSED AMENDMENTS TO SECTION 3 OF THE 
ARLINGTON COUNTY ZONING ORDINANCE AT THE JUNE 29, 2009, PLANNING 
COMMISSION AND THE JULY 11, 2009, COUNTY BOARD MEETINGS TO PERMIT 
CHILD CARE AS A SPECIAL EXCEPTION USE, IN ORDER TO FACILITATE THE 
CREATION OF A CONVENIENT, ATTRACTIVE AND HARMONIOUS COMMUNITY 
AND FOR OTHER REASONS REQUIRED BY THE PUBLIC NECESSITY, 
CONVENIENCE AND GENERAL WELFARE AND GOOD ZONING PRACTICE. 
 

The County Board of Arlington County hereby resolves to advertise the following 
amendment to Section 3 of the Arlington County Zoning Ordinance for public hearings at the 
June 29, 2009, Planning Commission and the July 11, 2009, County Board meetings.  This 
amendment would amend, reenact and recodify the proposed zoning ordinance provisions in 
order to facilitate the creation of a convenient, attractive and harmonious community; and for 
other reasons required by the public necessity, convenience and general welfare and good zoning 
practice: 

 
* * * 

 
SECTION 3. "S-3A" SPECIAL DISTRICTS 
 

* * * 
 
A. Uses Permitted. 
 
 1. Public parks, playgrounds, recreational and community center buildings and 

grounds. 
 2. Semipublic or private parks and recreation areas, when owned and operated by a 

nonprofit organization. 
 3. Public buildings and properties of a cultural, recreational administrative or service 

type, including libraries, fire stations, museums and art galleries but not including 
repair garages, storage or repair yards or warehouses. 

 4. Country clubs, golf courses, and other private noncommercial recreational areas 
and facilities or recreation centers, including swimming pools. 

 5. Cemeteries, but not including crematoriums. 
 6. Churches and other places of worship and Sunday school buildings, but excluding 

rescue missions or temporary revivals. 
 7. Public and private arboretums, forests, wild life reservations and conservation 

areas, including stream valley drainage areas. 
 8. Single-family dwelling on lot with a minimum area of three (3) acres per dwelling 

unit. 
 9. Secondary uses of churches, schools, public buildings and public properties, 

including the daily or hourly rental to profit or nonprofit entities of classrooms, 
meeting rooms, auditoriums, multilevel parking structures and recreational 
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facilities for uses of a cultural, educational, recreational or public service nature. 
The Zoning Administrator may approve, for periods not to exceed seven (7) 
consecutive days, commercial uses incidental to and not inconsistent with the 
above when he finds that such uses will not disrupt the surrounding community. 

 10. Conditional uses: The following uses may also be permitted subject to securing a 
use permit as provided in Section 36.G., "Use Permits": 

  a. Hospitals and institutions of an educational, religious, charitable, or 
philanthropic nature, except animal hospitals and institutions of a 
corrective nature; provided, however, that such buildings shall not be 
located upon sites containing an area of less than five (5) acres. 

  b. Public utilities and services such as railroad, trolley, bus, air or boat 
passenger stations; right-of-way and tracks (but excluding car barns, 
garages, railroad yards, siding and shops); static transformer stations, 
transmission lines and towers, commercial and public utility radio towers, 
telephone exchange (but excluding service and storage yards); provided, 
that the exterior appearance of any building permitted under this 
paragraph shall be in keeping with the character of the neighborhood in 
which it is located. 

  c. Schools and colleges and other public and private educational institutions. 
  d. Institutional homes, counseling service, occupational therapy, and similar 

social service uses. 
  e. Accessory buildings, including a private garage, provided that a detached 

accessory building shall be located as required in Section 32, herein. 
  f. Public parking area on a transitional site if said area is located and 

developed as required in Section 33. 
  g. To permit the productive use of existing publicly owned structures on a 

temporary basis, when the board determines it to be advisable to have such 
structures available for possible public use at the end of the period of 
temporary use, the County Board may permit commercial use of an 
existing structure on a transitional site in conjunction with and primarily 
for the purpose of providing services to an existing adjacent use for a 
period not to exceed fifteen (15) years subject to the provision of parking 
as required in Section 33. Such uses may be permitted notwithstanding the 
fact that not more than twenty-five (25) percent of the area of the existing 
structure is located outside the portion of the site within which transitional 
uses are permitted. 

  h. Off-site parking area incidental to a use permitted in an "S," "R" or "RA" 
District. Unless located on publicly owned land, such parking area shall be 
on land in the same fee ownership as the land on which the appurtenant 
use is located. 

  i. Publicly owned public parking area subject to the following conditions: 
   (1) The parking areas shall be developed in accordance with the 

requirements of Section 33; 
   (2) No parking shall be located within twenty-five (25) feet of the 
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boundary of an "R" District; 
   (3) The parking area shall have frontage on a distributor street, 

secondary arterial, primary arterial, or controlled access facility as 
designated on the master thoroughfare plan. 

  j. Recycling centers. 
  k. Uses permitted and conducted in kiosks in accordance with the 

requirements of Section 31.A.18. 
  l. Child care or other programs licensed pursuant to Chapter 52 of the 77 
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Arlington County Code. 
 11. Properties that are located in the Columbia Pike Special Revitalization District 

may be developed in accordance with Section 20. “CP-FBC” Form Based Code 
Districts.  After such development all uses permitted in Section 20 shall be 
permitted on the property, subject to all regulations in Section 20. 

 
* * *  
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