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ARLINGTON COUNTY, VIRGINIA 
 

County Board Agenda Item 
Meeting of November 13, 2007  

 
 
 
DATE:  October 24, 2007 
 
SUBJECT:  Zoning Ordinance Amendments to the Arlington County Zoning Ordinance Section 
36. Administration and Procedures, Subsection 36.H. Site Plan Approval, Subsection 36.H.7. 
Affordable Dwelling Units for Height and Density Above General Land Use Plan, to correct and 
clarify references to other sections of the ordinance.  
 
C.M. RECOMMENDATION: 
 

Adopt the attached ordinance to amend, reenact and recodify Subsection 36.H.7. of the 
Arlington County Zoning Ordinance to correct and clarify references to other subsections 
of the ordinance in order to provide for efficient administration and enforcement of the 
Zoning Ordinance; to facilitate the creation of a convenient, attractive and harmonious 
community; and for other reasons required by the public necessity, convenience and 
general welfare and good zoning practice. 

 
ISSUES:  None 
 
SUMMARY:  The proposed amendment is technical in nature and does not change any of the 
associated policies.  It would correct and clarify three references within Subsection 36.H.7., 
which address the County’s provisions for bonus density for site plan projects that provide 
affordable dwelling units.  Internal references within this subsection provide ambiguous 
references to other subsections and incorrectly reference Subsection 36.H.5.  A subsequent 
internal reference incorrectly letters the subparagraphs to which it refers. 
 
BACKGROUND:  The language under Section 36. H. 7. a. 2. states: 
 

(2) Modification of Building Height: 
(a)  In “RA” Districts (but not “RA-H”, “RA4.8”, “RA-H-3.2” Districts), building 

heights shall not be modified under this Subsection 36.H.5.,except that where a 
project provides low or moderate income housing, the County Board may 
approve a greater height, in order to achieve tapering, where the proposed 
project is adjacent to a property for which the Zoning Ordinance district 
regulations or the General Land Use Plan designation allow, by site plan, a 
height greater than the proposed height. 
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(b) In “C-2”, “C-3”, and “C-R” Districts, building heights shall not be modified 
under this Subsection. 

(c) Additional building heights approved under this Subsection 36.H.5. shall not 
exceed six (6) stories or sixty feet, whichever is smaller, above the height 
permitted in the district regulations. 

 
The language under Section 36. H. 7. d. states: 

 
Under no circumstances shall any combination of the incentives provided in 
subparagraphs a. through d. above be interpreted to allow additional height in excess of 
a maximum of six (6) stories, or additional residential density in excess of twenty-five 
percent, or additional .25 FAR of office density above that permitted by the applicable 
zoning district. 

 
The current language in Subsection 36.H.7.a.2. was previously contained within Subsection 
36.H.5.  With the insertion of an additional subsection and subsequent renumbering of existing 
language adopted on December 10, 2005, this subsection was renumbered as 36.H.7.  While 
references within other sections of the ordinance were corrected at the time of the earlier 
amendment to account for the renumbering, some references within this subsection were missed 
at that time.    
 
Subparagraph 36.H.7.d references subparagraphs “a. through d. above,” however, with the 
renumbering of this subsection, there are currently only three previous subparagraphs to be 
referenced, lettered a. through c.  The intent of the proposed amendment is to update those 
references that are incorrect and to clarify those that are ambiguous. 
 
DISCUSSION:  The proposed amendment is technical in nature and does not change any of the 
associated policies.  The proposed amendment updates incorrect references in subsections 
36.H.7.a.2.a, 36.H.7.a.2.c, and 36.H.7.d., and for clarification purposes, fills in the reference in 
subparagraph 36.H.7.a.2.b, which was not previously identified.   
 
The Zoning Ordinance Amendment was discussed at the Zoning Committee of the Planning 
Commission meeting on September 25, 2007 and no issues were raised. 
 
CONCLUSION:  Staff recommends that the County Board adopt the attached ordinance to 
amend, reenact and recodify Subsection 36.H.7. of the Arlington County Zoning Ordinance to 
correct and clarify references to other sections of the ordinance, in order to provide for efficient 
administration and enforcement of the Zoning Ordinance; to facilitate the creation of a 
convenient, attractive and harmonious community; and for other reasons required by the public 
necessity, convenience and general welfare and good zoning practice. 
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AN ORDINANCE TO AMEND, REENACT AND RECODIFY SECTION 36. 
ADMINISTRATION AND PROCEDURES, SUBSECTION 36.H.7. AFFORDABLE 
DWELLING UNITS FOR HEIGHT AND DENSITY ABOVE GENERAL LAND USE 
PLAN, TO CORRECT AND CLARIFY REFERENCES TO OTHER SECTIONS OF THE 
ORDINANCE. 
 

Be it ordained that Section 36. Administration and Procedures, subsection 36.H.7. 
Affordable Dwelling Units for Height and Density Above General Land Use Plan of the 
Arlington County Zoning Ordinance is hereby amended, reenacted and recodified as follows to 
correct and clarify references to other sections of the ordinance in order to provide for efficient 
administration and enforcement of the Zoning Ordinance; to facilitate the creation of a 
convenient, attractive and harmonious community; and for other reasons required by the public 
necessity, convenience and general welfare and good zoning practice. 

 
*  *  * 

 
Section 36. ADMINISTRATION AND PROCEDURES 
 

H. Site Plan Approval. 
 

7.   Affordable Dwelling Units for Height and Density Above General Land 
Use Plan.  
a.  In considering the approval of a site plan including apartments, the 

County Board may permit additional height and density as set forth 
below . . . . 

 
* * *   

 
(2)  Modification of Building Height: 

(a)  In “RA” Districts (but not “RA-H”, “RA4.8”, “RA-
H-3.2” Districts), building heights shall not be 
modified under this Subsection 36.H.5. 36.H.7.a.2., 
except that where a project provides low or 
moderate income housing, the County Board may 
approve a greater height, in order to achieve 
tapering, where the proposed project is adjacent to a 
property for which the Zoning Ordinance district 
regulations or the General Land Use Plan 
designation allow, by site plan, a height greater than 
the proposed height. 

(b)  In “C-2”, “C-3”, and “C-R” Districts, building 
heights shall not be modified under this Subsection 
36.H.7.a.2. 

(c)  Additional building heights approved under this 
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Subsection 36.H.5. 36.H.7.a.2. shall not exceed six 
(6) stories or sixty feet, whichever is smaller, above 
the height permitted in the district regulations. . . . 

 
* * * 

 
b.  In considering the approval of an office, motel, or apartment site 

plan, the County Board may permit additional height, not to 
exceed three (3) stories, and /or additional density, not to exceed 
.25 floor area ratio (FAR) in an office structure, or ten (10) percent 
in a motel or apartment structure, providing the County Board 
judges that a contribution to required community facilities has 
been provided. Consideration of such facilities may include, but 
not be limited to, the provision of space for a library, fire station, 
public school facility, public transit facility, or a community 
recreation or health center. Such community facilities may be 
provided at appropriate off-site locations. 

c. In considering the approval of a site plan, the County Board may 
permit additional office density above the amount allowed by site 
plan in the district regulations, not to exceed .25 FAR on the site, 
providing the County Board judges that low or moderate-income 
housing being provided under the site plan is sufficient to justify 
the amount of the additional density allowed. Under no 
circumstances shall this bonus exceed ten (10) percent of the total 
gross floor area permitted without bonus under the site plan, nor 
shall additional height be allowed. 

d. Under no circumstances shall any combination of the incentives 
provided in subparagraphs a. through d. 36.H.7.a. through 
36.H.7.c. above be interpreted to allow additional height in excess 
of a maximum of six (6) stories, or additional residential density in 
excess of twenty-five percent, or additional .25 FAR of office 
density above that permitted by the applicable zoning district. 
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